Äppelkanelmuffins med crumble



Här kommer ett mycket gott recept från Leilas bakbok "A piece of cake". Dessa muffinsar har gjort succé varje gång jag bjudit på dem. När jag bakade dem blev det 6 st stora och 8 små. Ett tips är att använda muffinsplåtar, då det är så mycket fyllning i dessa och de flyter ut om du bara använder vanliga muffinsformar.

Muffinssmet grundrecept 6 stora/12 små:

100 gr smör
2 dl mjölk
skal av en citron
2 ekologiska ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:

4 stora äpplen
2 msk smör
2 msk strösocker
1 msk malen kanel

Crumble:

75 gr kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker




1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små (om du har en vanlig ugn, höj temperaturen med ytterligare 20-25 grader). Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.

3. Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.

4. Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.

5. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.

6. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.

7. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.









Receptet finns även på www.recept.nu


 

#1 - - Frida:

Vilket trevligt muffinsrecept! Alltid roligt med nya recept tips :)

#2 - - HANNA:

Åh, jag har haft "A Piece of Cake" i flera år men bara testat kanske 3-4 recept ännu. Har varit sjukt sugen att testa detta men det har inte blivit av. Kanske borde passa på nu när jag har äppelklyftor i frysen. NAJS!