Efterrätter kolapaj

Kolapaj!

Johanna har gett mig receptet på den goda kolapajen! Yey!! 



Pajdeg

100 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
1 - 2 msk kallt vatten

Kolafyllning
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl sirap
200 g smör

Garnering 
Lingon 

Sätt ugnen på 200°C.
Pajdeg: Skär smöret i bitar, mixa smöret med mjölet i en matberedare till en smulig deg, tillsätt vattnet. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform, nagga den med en gaffel och grädda tills den är gyllenbrun, ca 25 minuter.
Kolafyllning: Koka grädde, socker och sirap i en kastrull till 120°C eller 20-30 minuter. Har man ingen hushållstermometer kan man göra ett kulprov för att se om kolan är klar. Droppa lite av kolan i en kopp med kallt vatten. Går kolan att forma till en kula är kolasmeten färdig.
 Skär smöret i bitar och rör ner lite i taget i kolan. Häll upp kolan i pajskalet och ställ i kylskåp så den får stelna. Garnera med några lingon. Servera med en klick vispad grädde! 

Receptet hittade Johanna i tidningen Buffé.