Fisk och skaldjur cheesecake kavring, cheesecake med lax, laxcheesecake, laxcheesecake med räkor, mat midsommar, midsommarmat, midsommarnattsdröm

Laxcheesecake

Här kommer ett recept på en fantastiskt god laxcheesecake till midsommarfirandet! För mig är den ett måste till sillunchen.

8-10 portioner

 

Botten

200 g kavring

75 g smör

 

Fyllning

3 gelatinblad 

300 g rökt lax

400 g Philadelphiaost

3 dl créme fraiche

3 msk riven pepparrot

3 msk finhackad dill

1 lime

1 liten rödlök

 

Garnering

1 burk stenbitsrom

Citronskivor

2 dl handskalade räkor

250 g rökt lax

Lite dill

 

Smält smöret. Skär bort kanterna på brödet och mixa i en matberedare. Häll i det smälta smöret och blanda. Tryck ut i en form (24 cm, gärna med avtagbara kanter). 

 

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5-10 min. Skär laxen i små bitar. Finhacka rödlöken. Blanda färskost, créme fraiche, pepparrot, dill och rödlök. Tvätta limen och riv ner skalet. Pressa i saften från halva limen. Krama ur gelatinbladen och smält dem på låg värme i en kastrull tillsammans med en klick av fyllningen. Blanda ordentligt med resten av fyllningen och fördela i pajformen. Täck med plastfolie och ställ in i kylen minst 5 timmar. Fördela stenbitsromen, rullade laxskivor, räkor, citronskivor och dill över tårtan. 

 

Jag lovar att tårtan kommer att gå åt i ett nafs!