Stockholm i mitt hjärta

Det har nu gått fem dagar sedan lastbilen rusade fram på Drottninggatan i Stockholm och släckte flera liv och skadade många.  


Vilken fruktansvärd start det blev på helgen. Klockan var tjugo över tre och jag hade stängt ner min dator och var på väg in i hissen när en kollega frågade mig om jag hört vad som hänt. Och så berättade han att en lastbil kört in i Åhléns och att det var många skadade och några som omkommit. Det gick rysningar genom hela kroppen. Jag bytte jobb i januari och innan dess jobbade jag inne i city, på Kungsgatan. Jag passerade Åhléns på väg tilll och från jobbet, precis där lastbilen kört in. På fredagar hade vi alltid vårt obligatoriska fredagsfika  kl.14 och jag brukade oftast ta kl.14:58-tåget hem. Hade jag inte bytt jobb hade jag kunnat passerat där just då. Jag tänkte på alla före detta kollegor som, speciellt ett par av dem som jag visste brukade åka hem vid den tiden. Snabba sms till dem och oro och ängslan innan de svarade. 

Det började komma uppdateringar på sociala medier från vänner och bekanta som bor eller jobbar i stan. Folk som ville hjälpa till och köra hem dem som fastnat någonstans. Tågen och tunnelbanan stängdes ju av och alla fick ta sig hem på egen hand. Långa köer i hela stan. Det tog flera timmar för många att komma hem. En del gick 1-2 mil för att sedan bli upphämtade av familjen eller vänner. Så många olika öden och så nära inpå. Ett par bekanta som var på Åhléns när det inträffade, några andra som satt inlåsta på kontoret, skärrade och oroliga. En annan som var ledig just den dagen för att hennes mamma fyllde år. Annars hade risken varit stor att hon passerat olycksplatsen vid tidpunkten. Alla dessa historier.

Jag satt i min bil på Rotebroleden och lyssnade på Aftonbladets direktsändning. Tacksam för att jag bytt jobb i januari. Tacksam för att jag slapp se alla hemska scener som utspelades i Stockholm. Fina, vackra, underbara Stockholm. Jag önskar att vi aldrig mer blir utsatta för något liknande.

Samtidigt blir jag stolt över alla Stockholmare. Vilken styrka och omtanke vi visar varandra! Minnesceremonin två dagar efter. Så mycket kärlek! Fortsätt att sprida er kärlek!