Efterrätter småkakor kanelkakor syltkakor

Småkakor



Här är resultatet av en timmes bakande medans minstingen sov och stora killen satt och lekte för sig själv en stund! Kladdmuffinsar vars recept finns i inlägget nedan och sen bakade jag Leila Lindholms "Farmors spröda småkakor". Receptet finns i hennes bok "A piece of cake" och även på nätet.

Grundrecept 50 kakor

5,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1,5 dl florsocker
300 g kallt smör
0,5-1 msk kallt vatten

Blanda mjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, den ska precis gå ihop.

Lägg degen i plastpåse i kylen minst en timme  (det här steget missade jag..)

Fyllning för 25 syltkakor
En knivsudd hallonsylt för varje kaka

Fyllning för 25 kanelkakor
2 msk strösocker
1 tsk malen kanel
Ägg till pensling

Rulla degen till små bollar och platta ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Syltkakorna gör du en grop i mitten på och fyller med sylt. 
Kanelkakorna räfflar du med en gaffel, penslar med ägg och strör över ihopblandad kanel och socker. 

Grädda mitt i ugnen ca 10 min tills kakorna fått en ljus färg.


#1 - - Barbro Berg :

Mycket goda kakor

#2 - - Barbro Berg :

Mycket goda kakor