Laxtårta

Den här laxtårtan hade Therese med sig på knytislunchen häromveckan. Den var väldigt god och gick åt som smör i solsken! Gör den i en form med avtagbar kant.
8-10 portioner
Botten
200 g kavring
75 g smör
Fyllning
300 g rökt lax
3 gelatinblad
400 g färskost
3 dl créme fraiche
3 msk riven pepparrot
3 msk finhackad dill
1 lime
1 liten rödlök
Garnering
1 burk röd stenbitsrom
Citronskivor
250 g kallrökt lax
lite dill
Smält smöret. Skär bort kanterna på brödet och mixa i en matberedare. Häll i det smälta smöret och blanda. Tryck ut i en smord form (24 cm diam).
Lägg gelatinbladen i en skål med rikligt med vatten ca 5-10 min. Skär laxen i små bitar. Blanda färskost, créme fraiche, pepparrot och dill. Tvätta limen och riv ner skalet. Pressa i saften från halva limen.
Krama ur gelatinbladen och smält det i en kastrull på låg värme med en klick av fyllningen. Rör ner det i resten av blandningen, vänd sedan ner laxen. Fördela i pajformen. Täck med plastfolie och ställ in i kylen minst 5 timmar.
Fördela stenbitsromen, rullade laxskivor och tunna citronskivor över tårtan. Dekorera med lite dill.
Therese hade hittat receptet i Hemmets journal men lagt till stenbitsrom och rödlök. Den är absolut värd att testa, perfekt till buffébordet!
