Leilas focaccia med körsbärstomater och basilika

Det här brödet är så otroligt gott. Receptet finns på Leilas hemsida men jag lägger upp det även här hos mig!


2 bröd

25 g jäst
3 dl ljummet vatten 
1/2 dl olivolja
2 msk honung
2 msk flingsalt 
7-8 dl vetemjöl special 
10 körsbärstomater
1/2 kruka basilika 

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 minuter. Jäs degen i en bunke med täckt duk ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. 

Häll upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Knåda till två bollar och platta ut dem så att de blir ca 1,5 cm tjocka. Olja en plåt, strö lite flingsalt på och lägg bröden på plåten. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Tryck hål i degen och tryck ner tomater och basilika. Häll över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.